Choď na obsah Choď na menu
 


Informatika vo vzdelávaní

11. 5. 2016

V súčasnosti je od štátu presadzovaná myšlienka, aby sa učitelia na školách snažili použiť modernú techniku a najmodernejšie technológie vo vzdelávacom procese, ale neuvedomujú si, že častokrát na školách nie je vhodné vybavenie na tieto metódy. Taktiež ľudia zabúdajú, že touto modernizáciou a novou dobou úplne odúčajú deti učiť sa z kníh prípadne ich čítať vo voľnom čase.

 

main_kindle_480.jpg

 

Na druhej strane je pravda, že vo vzdelávaní môžu byť najmodernejšie technológie aj užitočné. Napríklad na hodinách biológie nemáme vhodné pomôcky, preto je dobré, že si môžeme potrebný materiál a obrázky nájsť aspoň na internete. Využívame napríklad aj internetové a digitálne kalkulačky. Využívanie informatiky vo vzdelávaní teda má aj svoje výhody aj nevýhody. Je potrebné zabezpečiť vybudovanie adekvátnej komunikačnej a informačnej infraštruktúry na Slovensku vo všetkých typoch a stupňoch škôl a školských zariadení vzdelávacích inštitúcií. Učiteľom, žiakom a študentom je potrebné poskytovať moderný digitálny výučbový obsah.

 

school-computer-lab.jpg

 

PLANÉTA VEDOMOSTÍ

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustilo dňa 8.2. 2011 testovaciu prevádzku projektu digitálnych učebníc Planéta vedomostí. Cieľom toto projektu je prostredníctvom vybraných škôl otestovať využitie digitálnych učebníc vo vyučovacom procese. A presne to podľa nás nie je najvhodnejšie využitie, pretože niektorým deťom sa lepšie učí z učebníc a taktiež to škodí aj zdraviu, pretože deti už aj tak trávia enormne veľa času za počítačom a teraz sa s ním budú musieť ešte aj učiť. 

 

pv.jpg

 

Zdroje:

http://www.digitalneucebnice.sk/