Choď na obsah Choď na menu
 


Informatika v administratíve

11. 5. 2016

Hospodárska informatika je veda o vývoji, návrhu a využití informačných a komunikačných systémov v podnikoch, v podnikaní a vo verejnej správe. Funguje ako interdisciplinárny odbor, svoje korene má v ekonómii, najmä v obchodnej administratíve, informatike a výpočtovej technike. Pre hospodársku informatiku sú dôležité zistenia a metódy spoločenských vied, najmä sociológie psychológie a ďalších disciplín, ako je kybernetikateória systémov komunikačných technológií v oblasti výskumu, výučby praxe z počítačovej vedy.

 

economic.jpg  

Vedy, z ktorých sa hospodárska informatika vyvíjala:​    

  • Modelovanie:

              > Informačný model

    > Referenčný model

 

Hoci hospodárska informatika v sebe obsahuje viacero charakteristík iných disciplín, má samostatný význam – zaoberá sa teóriou, metódou, nástrojov a overuje vedomosti v oblasti informačných a komunikačných systémov. Ide o vedu v pravom slovazmysle, ale má aj prvky štruktúrnej vedy. Keďže hospodárska informatika sa zaoberá návrhom na použitie systémov, je všeobecne vnímaná ako inžinierska veda. V prvom rade sa hospodárska informatika zaoberá informačnými a komunikačnými systémami, ktoré, podobne ako v počítačovej vede, nie sú nevyhnutne elektronické systémy. Hospodárska informatika sa omnoho viac rozvíja pre skutočné sociálne a ekonomické systémy, modely, a snaží sa formulovať a vytvárať požiadavky na informačné systémy a informačné modely. Ďalej sa hospodárska informatika ako veda zaoberá získanými systémami ako takými, ekonomickými údajmi, informáciami a vedomosťami a tým, ako môžu byť tieto systémy dané k dispozícii.

Okrem toho, že hospodárska informatika je nezávislá vedecká disciplína, je jednou z priorít v rámci štúdií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou súkromných a verejných výskumných ústavov.

Hospodárska informatika sa zaoberá plánovaním, vývojom, prevádzkou, rozvojom a hospodárskym využívaním informačných a komunikačných systémov, ktoré sa nasadzujú k formálnym podnikovým procesom a k štrukturovaným strategickým rozhodnutiam v podniku a vo verejnej správe.

 

Zdroje: 

http://www.infpds.estranky.sk/clanky/informatika-v-administrative.html

https://sk.wikipedia.org/wiki/Hospodárska_informatika